• AZ VOETBALSCHOOL SEMINAR

 • Frank de Boer over de kracht van leergierigheid bij het AZ voetbalschool seminar

  ‘Plezier in het voetbal’ en ‘de wil om te groeien’ zijn volgens Frank de Boer de twee belangrijkste redenen achter zijn grote voetbalsucces. Hij is hoofdgast op het AZ voetbalseminar op 13 maart in het AFAS Stadion georganiseerd voor jeugd voetbalcoaches. Als een van de partnerclubs van de AZ voetbalschool waren er ook jeugdcoaches van FC Castricum van de partij.

  Voordat AZ TV-presentator Marlon Braakman in gesprek gaat met Frank de Boer vertelt hoofd jeugdopleiding van AZ Bart Heuvingh inspirerend over wat een groeimindset is en hoe je als trainer of coach kinderen kunt stimuleren om zich zo’n instelling eigen te maken.

   “Als een kind denkt  ‘ik kan het niet’ of juist denkt ‘ik kan alles al’ ziet het niet het nut in van leren” alsdus Heuvingh.  “Het geeft veel makkelijker op en staat niet open voor feedback én zal zich dus ook minder ontwikkelen”. Hij geeft ook tips bij waar de coaches direct mee aan de slag kunnen:  “Tegen een kind dat opgeeft zeg je als coach al snel ‘kom nog even doorzetten, je kunt het wel’. Niets mis mee, maar je verandert er niet het eigenlijke probleem mee en dat is dat het kind niet gelooft dat het nog kan groeien”. Heuvingh adviseert de coaches om met een kind in gesprek te gaan over waarom hij of zij opgeeft en uit te leggen dat iedereen altijd kan groeien, zelfs Ronaldo!

  Een filmpje van Teun Koopmeiners is typerend. Teun vertelt hoe hij in zijn jonge jaren bij AZ matig scoorde bij snelheid en wendbaarheid metingen. Een prof toekomst lijkt er voor hem niet in te zitten. “Ik ben altijd blijven geloven dat ik beter kon worden én heb er heeft er hard voor gewerkt”, alsdus Teun “en uiteindelijk scoorde ik het beste van iedereen.”

  Een inspirerende avond dus, met mooie lessen en tips voor de FCC coaches om mee aan de slag te gaan.

  Wil je meer weten over de groeimindset en de aanpak van Bart Heuvingh? Hij heeft er dit boek over geschreven maakt regelmatig podcasts zoals deze.