• CASTRICUMMER REIN SMIT PROFVOETBALLER BIJ SC HEERENVEEN

 • Volgens de achttienjarige Rein Smit heb je naast talent ook ontzettend veel doorzettingsvermogen nodig als je profvoetballer wilt worden. Hiernaast moet je je stinkende beste doen en beslist in jezelf geloven. Hij kan het weten, want op 10 mei tekende hij een driejarig profcontract bij sc Heerenveen.

  Aan doorzettingsvermogen bij de jonge Castricummer, en voormalig speler van FC Castricum geen gebrek. Op zijn dertiende werd hij door sc Heerenveen gescout, en speelde vanaf dat moment daar zijn wedstrijden. Een fantastische mogelijkheid om bij een club als Heerenveen te mogen spelen, maar tegelijkertijd werden hij en zijn familie voor een zeer lastige keuze gesteld. Want door ja te zeggen tegen sc Heerenveen betekende dit dat hij zes van de zeven dagen bij een gastgezin kwam te wonen. Op zaterdag na de wedstrijd gaat hij steevast richting zijn geboortedorp om het restant van de zaterdag en het overgrote deel van de zondag door te brengen met familie en vrienden. Met een enkele uitzondering daargelaten keert hij dan op zondag aan het einde van de dag weer terug naar Friesland.

  Op zijn vijfde begon Smit met voetballen bij de F-pupillen van FC Castricum. Van zijn tijd bij FC Castricum heeft hij vele goede herinneringen, waaronder de techniektraining op de woensdagen waarbij trainer Fadil Alijsaqic zeker in zijn geheugen zit als goede trainer. Op zijn elfde werd de lat hoger gelegd en verhuisde hij naar ADO ’20 in Heemskerk.

  Tegenwoordig speelt Smit zijn wedstrijden bij sc Heerenveen O19 in de Eredivisie. Met tegenstanders als Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en nog negen topteams in dezelfde leeftijdscategorie worden hij en zijn teamgenoten elke week gestimuleerd om het uiterste uit zichzelf en het team te halen. Afgelopen seizoen was in de ogen van de spits rommelig. Na zijn overgang van O17 naar O19 was het moeilijk om zijn draai te vinden in het elftal. Desondanks wist hij te bewerkstelligen dat hij vanaf het begin tot het einde van het seizoen basisspeler was. Na een lastig seizoen spelen Smit en zijn teamgenoten volgend seizoen wederom in de Eredivisie.

  In januari kreeg Smit te horen dat de club hem langer aan zich wilde binden. Volgens sc Heerenveen is Smit een fysiek sterke centrumspits met scorend vermogen. Een type speler die je graag in je elftal wilt hebben en voor tegenstanders lastig te bespelen is. In navolging daarvan werd op 10 mei, onder het toeziend oog van Smit zijn familie en vriendin, een driejarig profcontract ondertekend. Hierbij wordt hij tegenwoordig begeleidt door zaakwaarnemer Wesley Verhoek. Naast het regelen van de contractuele zaken kan Smit bij hem terecht voor ondersteuning op voetbalgebied. Verhoek heeft tenslotte zelf het nodige meegemaakt als voormalig speler van onder andere ADO Den Haag, FC Twente en Feyenoord.

  Naast het voetballen volgt Smit een HBO studie Business & Innovation. De opleiding wordt via een digitale manier gevolgd en wordt gefaciliteerd via het VVCS, de vakbond voor profvoetballers. Binnen nu en een jaar hoopt hij het gastgezin, waar hij vanaf zijn dertiende verblijft, te verruilen voor een eigen huis of appartement. In zijn vrije tijd kan hij het voetbal maar moeilijk loslaten. Naast een balletje trappen met vrienden worden de wedstrijden in de Europa League en Champions League gevolgd. En ook de nodige wedstrijden in de Nederlandse Eredivisie worden regelmatig bekeken, waarbij Klaas-Jan Huntelaar zijn favoriete spits is. Simpelweg omdat Huntelaar de gave heeft om vaak genoeg op de juiste plek te staan om doeltreffend af te ronden. De afgelopen weken heeft hij ook een redelijk aantal wedstrijden bekeken van het WK vrouwenvoetbal.

  Recentelijk sloot Smit twee weken aan bij de voorbereiding van de A-selectie van sc Heerenveen in aanloop naar de start van het nieuwe seizoen. Na deze twee weken zette de A-selectie de voorbereidingen voort in een trainingskamp in Rheden en mocht Smit genieten van vier weken vakantie. Tijdens zijn vakantie wordt de conditie op peil gehouden, want begin augustus beginnen de trainingen van het O19 team weer. Begin september start de competitie en Smit wil graag een goed seizoen draaien met zijn team. Hiernaast wil hij belangrijk zijn voor het team en uiteraard veel doelpunten maken. Zijn ambitie is om binnen zijn aankomende drie contractjaren te debuteren in het eerste elftal. En voor de langere termijn heeft hij de droom om furore te maken in de Duitse Bundesliga of de Engelse Premier League.