• COLUMN 2: ANDERHALVE METER VOETBAL

 • Nadat Mark Rutte tijdens de eerste persconferentie over de Corona pandemie een “intelligente “lockdown” had aangekondigd, kwam Peter van Splunter op 20 maart 2020 via onze Veteranen WhatsApp met de mededeling dat al het voetbal eruit lag. Onze altijd positief ingestelde Gijs reageerde daarop met het voorstel om toch nog sportief actief te blijven:  we moeten naar buiten de zon opzoeken, met een fietstochtje of desnoods op het strand voetballen op anderhalve meter afstand. 

  Concrete reacties leverde dit idee niet op. Het leek wel of ook de Veteranen “knock-out” geslagen waren door deze “lockdown”. Op 19 meikwam ergelukkig een sprankje hoop na enige verlichting van de Corona maatregelen met de volgende mededeling van het bestuur:

  Uitdrukkelijk alleen voetballen op anderhalve meter afstand is toegestaan! Wel moet er iemand tijdens het spelen met een oranje hesje aanwezig zijn, ”de Corona Coördinator”   aanspreekbaar voor de BOA’s van de Gemeente.  Andere begeleiders of supporters zijn niet toegestaan op het complex.

  De animo was direct groot, 14 man kwamen opdagen waaronder onze trouwe Oeigoer Arip en onze Syrische vrienden Mulham en Izza. Frank wierp zichzelf op als Corona Coördinator met de vrijwel onmogelijke taak om de balhongerige Veteranen op anderhalve meter van elkaar te houden, wat al na enkele minuten volstrekt onhaalbaar bleek. Frank besloot dan ook om alleen te fluiten bij direct onderling fysiek contact.  Een week later had Peter van Splunter al een aangepaste “Derde Helft” georganiseerd. Rondom zijn camper op de parkeerplaats stonden keurig op anderhalve meter afstand klapstoeltjes en werden de neerploffende Veteranen voorzien van een blikje bier en een zakje chips. Het weer werkte ook mee, zodat we in de zon konden genieten van onze wekelijkse, altijd geanimeerde discussies, die ditmaal echter mede in het teken stonden van de door iedereen als beklemmend ervaren “lockdown”. Want ook de Veteranen bleken niet ongeschonden door  de eerste Corona golf heen te komen. Op 12 junikwamLouis met de mededeling dat hij nog een weekje aan de kant bleef vanwege het vele hoesten en dat hij verwezen was naar het ziekenhuis voor een bloedonderzoek. Uit de uitslag kwam naar voren dat er antistoffen in zijn bloed waren gevonden. Weliswaar geschrokken reageerde Bauke toch met enige humor: “Ik wil wel wat van jouw antistoffen hebben”, waarop Louis reageerde met:   “Jaha “bloodbrothers, zoals Winnetoe and Old Shatterhand. Gelukkig speelde Louis twee weken later als vanouds weer voluit mee.

  Vanaf 1 juli waren de contactsporten binnen en buiten weer toegestaan. Ook de kleedkamers mochten weer open, wel met douchen op anderhalve meter afstand. Zelfs ging op 23 augustus de kantine weer beperkt open. Maar helaas sloeg net na de start van de voetbalcompetitie

  de tweede Corona golf ongenadig toe. Gijs probeerde nog de moed er in te houden: “tweede golf of niet, voetbal de tweede golf van je af,  die komen we net als de eerste ook wel weer door”. Op 2 oktoberverwijst Peter echter naar de website van FC Castricum voor een geactualiseerd coronaprotocol: Kleedkamers en kantine moeten dicht, met als extra Corona protocol: “totaal geen toeschouwers meer”. Maarten Balm: “Jammer, dat onze talloze supporters niet meer welkom zijn”. Peter, creatief als altijd, bedenkt een alternatief voor de kantine door een tent op te zetten. De “Derde Helft” kan nu toch doorgaan! Op 20 oktober echter valt hetdoek definitief, al het voetbal ligt er uit!Peter verzendt daarop de dan voorlopig laatste WhatsApp over het voetbal op zaterdag: “Mannen, morgen storm, wie heeft tijd vanavond om 19.30 uur de tentdoeken met mij binnen te halen?”

  Frank, “de Rechtsbinnen”