• COLUMN 7:VETERANEN EN HET KLIMAAT: ”WE PLAY GREEN”

 • Het profvoetbal blinkt niet uit in bewustzijn voor het klimaat getuige de benzine slurpende, luxe bolides waarmee de profvoetballers zich verplaatsen en hun vele vliegreizen. Het kiezen voor het WK volgend jaar in het snikhete Qatar is natuurlijk ook een blamage, want de airco’s moeten zelfs in de winter voluit draaien om het voetballen in de stadions mogelijk te maken. Overigens worden de zes stadions na afloop van het WK vrijwel niet meer gebruikt en heeft de bouw hiervan vele levens gekost van ook nog slecht betaalde arbeiders.

  Morten Thorsby, middenvelder van het Noorse elftal,   vormt een positieve uitzondering in deze beroepsgroep. Behalve voetbalprof is hij namelijk ook een klimaatactivist en oprichter van het initiatief “We Play Green”, een platform voor milieubewuste voetbalprofs. Deze oud-speler van Heereveen was de motor achter het plan om hun stadion te voorzien van zonnepanelen. Misschien speelde hij in de interlandwedstrijd tegen Nederland onbewust een minder goede partij, hij kreeg geel en werd in de rust gewisseld,  om maar niet te hoeven spelen in Qatar.

  Wat betreft het klimaat kunnen de Veteranen van FC Castricum natuurlijk niet achterblijven met het leveren van een extra bijdrage om de planeet ook voor hun kinderen en kleinkinderen leefbaar te houden. Als babyboomers voelen wij ons ook wel enigszins beschaamd, want in tegenstelling tot de vele idealistische ideeën in de zestiger jaren over milieubewust leven, hebben wij toch voluit meegedraaid in de energievretende consumptiemaatschappij. Zelf kan ik nog aanvoeren dat ik met mijn vrouw Margreet autovrij leef en dat wij ons uitsluitend wandelend, per fiets of OV verplaatsen. Ook heb ik mijn ecologische voetafdruk mede kunnen verkleinen door groenten te verbouwen in mijn moestuin, maar de vele vliegvakanties met Margreet na mijn pensioen vormen toch wel een smet op ons klimaatblazoen. Daarbij ben ik bij uitstek een bourgondische vleeseter en overvloedig zuivelconsument. Als ik dan lees dat het drinken van één glas melk per dag gedurende één jaar al overeen komt met 1000 km rijden met een benzine auto, dan moet ik tot de conclusie komen dat mijn dagelijkse dieet ingrijpend aangepast dient te worden. Na rijp beraad neem ik mij dan ook stellig voor, om in de toekomst vast te houden aan een volgend caloriearm, maar ook acceptabel klimaatneutraal dagelijks menu:

  Het ontbijt:
  Een speltbroodje dun besmeerd met Becel boter en belegd met pindakaas; een bordje havermoutpap met quorn; een handje walnoten en een glas sojamelk
  De koffietafel:
  Groene thee met een biologisch verantwoord gebakken koekje zonder suiker.
  Alternatieve lunch: Kop warme bouillon met biologisch roggebrood of pompoensoep met Vega balletjes en een glas niet bruisend (CO2-vrij) mineraalwater.
  Avondeten: 
  Linzensoep; gebakken tofu of tempeh, peulvruchten met biologische veldsla en een glas groentesap.

  Verder zal ik mijn Veteranen vrienden voorstellen om bij onze jaarlijkse barbecue volledig af te zien van vlees en uitsluitend Vegaproducten en groenten te grillen. Het zal tevens duidelijk zijn, dat er tijdens de “Derde Helft” alleen vleesvrije snacks besteld mogen worden. Tot besluit toch nog een lichtpuntje: Gelukkig mogen we bier blijven drinken, in ieder geval Heineken pils, want deze bierbrouwer wordt genoemd in de top-tien van Europese bedrijven met de grootste CO2-dalingen. 

                                                                                                                             Frank, “de Rechtsbinnen”