• Enkeldistorsie veel voorkomende blessure

  • Enkeldistorsie een veel voorkomende blessure bij voetballers

    Iedereen heeft het wel eens gehad of ervan gehoord. Het door de enkel gaan, waarna pijn, warmte, zwelling, een bloeduitstorting of roodheid het gevolg is. Maar wat gebeurt hier nou eigenlijk en wat moet je hiermee doen?

    Wanneer je door je enkel gaat, kunnen de gewrichtsbanden rond het enkelgewricht uitrekken of zelfs scheuren. Dit noemt men een enkeldistorsie, in de volksmond ook wel verstuiking of verzwikking genoemd. Het is één van de meest voorkomende acute blessures in het voetbal.

    Enkeldistorsies kunnen variëren van graad 1 tot 3:

    * graad 1: microscopische beschadiging van de enkelbanden
    * graad 2: partiële scheur van de enkelbanden
    * graad 3: volledige scheur van de enkelbanden.

    De symptomen die bij een dergelijk enkelletsel horen zijn vaak een acute pijn, zwelling, (blauwe)verkleuring, warmte en een bewegingsbeperking van het enkelgewricht.

    Wat te doen bij enkeldistorsie?

    Bij een acuut enkelletsel werken we met de RICE methode. Dit is een eerste hulp methode om het enkelletsel te behandelen. De afkorting RICE staat voor het volgende:

    * rust; hiermee wordt bedoeld bewegen binnen de pijngrens. Bewegen is dus wel goed voor het herstel zolang het maar tot de pijngrens is.
    * ijs/koelen;  dit werkt pijnverlichtend maar heeft geen effect op het bevorderen van herstel.
    * compressie; bijv. door drukverband of tape. Het lichaamsdeel wordt ondersteunt, beschermt  en tegelijkertijd geeft het druk op de zwelling. Hierbij moet de enkel nog wel deels bewegelijk zijn!
    * elevatie;  is het hoog houden van het lichaamsdeel. Bij de enkel geldt iets hoger dan horizontaal bijv. op een stoel of bed met een kussen eronder. Hierdoor vermindert de bloedtoevoer en vergemakkelijkt de bloedafvoer, waardoor de zwelling makkelijker wegtrekt (max. 2 dagen).

    Revalidatie

    Middels het tapen van de enkel kunnen we ervoor zorgen dat de enkel sneller belast kan worden. Het is belangrijk dat de spiercoördinatie (actieve stabiliteit) wordt getraind middels oefentherapie, zodat de enkel weer volledig belastbaar is om het voetballen te kunnen hervatten. 3 maanden na het letsel – ook als is de pijn verdwenen- is de kans op herhaling van verzwikking van de enkel aanwezig. Daardoor zal je nog 3 maanden moeten doortrainen met stabiliteitsoefeningen.

    ADVIES: wanneer je door je enkel gaat, gelijk contact opnemen met de fysiotherapeut. Deze beoordeelt de ernst van het letsel, hoe terug te trainen en wanneer je weer aan de training en/of wedstrijden kan deelnemen.

    Herhaling voorkomen?

    * Goed steunend schoeisel verkleint de kans op enkelletsel.
    * Versterking van de spierkracht en coördinatie van voet- en enkelspieren.
    * Het gebruik van een enkeltape of -brace wordt sterk aanbevolen voor sporters die eerder een enkeldistorsie hebben opgelopen. Daarbij wordt uitgegaan van een minimale tijd van zes maanden blessureleed door sporters die een ernstige tot zeer ernstige enkeldistorsie hebben opgelopen. De juiste brace heeft hetzelfde effect als een goed aangelegd tapeverband.
    * Zorg voor een volledige bewegingsuitslag van de enkel om de voet bij lopen en springen weer goed te kunnen afwikkelen.
    * Volledig herstel is de beste methode om herhaling te voorkomen. Revalidatie- en aangepaste trainingen