• FC CASTRICUM VOETBALVOORGRECHT: FC CASTRICUM MET TOPSPITSEN NAAR HCSC

 • Zijn geest zweeft nog altijd boven de marinestad. In Den Helder wordt al vele jaren met veel respect gesproken over Niels Popping, de legendarische spits van FC Castricum. De flegmatieke Popping was een tovenaar, die van elk doelpunt een kunstwerk maakte. Dat was in 2012. Toen FC Castricum promoveerde naar de tweede klasse. Popping voelde zich daar thuis en scoorde tegen HCSC drie keer. Zaterdag komt de ploeg van de coaches Blom en Aerts met maar liefst twee topspitsen bij HCSC op bezoek: Elario Zweet en Joris Peijs.  

  ,,We zullen op onze hoede zijn,’’ keek Ralph Blom vooruit. ,,Vorig jaar speelden ze tegen degradatie. Bus parkeren en counteren maar. Twee kansen, drie doelpunten. Ik hoop dat ze nu wat meer gaan voetballen.’’

  Daar komen onze spitsen vanzelf achter. Als zij er in slagen de krachten te bundelen, dan beschikt FC Castricum over zwaar geschut in de strijd om promotie naar de tweede klasse. In het seizoen 2012-2013 was één topschutter voldoende om FC Castricum naar de tweede klasse te frummelen.

  Destijds was sportpark Noord End een belegerde vesting met een ambiance om in te lijsten. FC Castricum moest winnen, maar stond ver in blessuretijd nog steeds op 2-2. Het afstandsschot van Sebastiaan Weber leek op het laatste wanhoopsoffensief.

  En toen, en toen, toen gebeurde het. De bal maakte een onnatuurlijke curve en wervelde richting achterlijn. En wie stond daar te wachten? Niels Popping. Met een geroutineerd tikje scoorde hij 3-2 en was de titel een feit. Clubicoon Jan Vonk sprong van uitzinnigheid over het hek om een rits handstands op te voeren. Dat is zwaar voor je rug. Het is nooit meer goed gekomen, enfin. De reputatie van Niels Popping en zijn ijskoude treffer was nog vele weken het gesprek van de dag in het dorp en verre omstreken.

   Ik hoop dat hij zaterdagmiddag in gedachte bij onze jongens in Den Helder is.

  Dan wordt de bus een schiettent. (Foto …  Han de Swart)

  Van de pr-commisse