• GOUDEN TRAINER ROB KRAMER NEEMT NA RUIM HALVE EEUW AFSCHEID (DEEL 1)

 • Zijn tijd is gekomen. Meer dan een halve eeuw stond Rob Kramer op het trainingsveld. Aan alles komt een eind en dus neemt de markante trainer van FC Castricum afscheid. Alle reden om op een feestelijke wijze afscheid te nemen op zijn receptie op zaterdag 11 juni aanstaande vanaf 14.30 uur op sportpark Noord-End.

  De 85-jarige (!) Kramer begon in 1948 bij de pupillen van RKAVIC. Na talloze omzwervingen belandde hij in 2001 bij FC Castricum als hoofd jeugdopleidingen. Opdracht: versterk de jeugdopleiding.

  Al snel werd duidelijk dat FC Castricum met de bevlogen oefenmeester en de onmisbare Fadil goud in huis had. Kramer introduceerde elke zondagochtend het mini WK voor de jongste jeugd. Een geweldig succes. In recordtijd liepen er vijftig mini’s over het hoofdveld. Allen met dezelfde doel: ’FC Castricum wereldkampioen’!

  Maar nu stopt hij er mee en dat doet pijn. Pijn bij FC Castricum en pijn bij hemzelf. Daar zal hij even aan moeten wennen. Met de steun van zijn vrouw Thea ‘mijn meisje’ hoeft Rob zich geen zorgen te maken. Dat komt wel goed.

  Thea verkoos een krachtige rol op de achtergrond, positief en met een blauwwit hart. Toen haar man in 2001 hoofd jeugdopleiding bij FC Castricum werd, zag zij van dichtbij hoe hij kon toveren. Het mini WK en de clinics voor de kinderen van de basisscholen kwamen mede uit zijn koker. De nieuwe (jeugd)leden stroomden binnen.

  ,,FC Castricum blijft groeien,” zei hij destijds met gepaste trots. ,,Dat komt door de sterke organisatie en ons kindvriendelijke beleid. Maar we moeten alert blijven. Dat kan als de saamhorigheid vergroot wordt. Daar ga ik mij met vele vrijwilligers voor inzetten.”

  Vanaf 2001 draaide de club als een tierelier dankzij de trainersstaf en het vrijwilligerslegioen. FC Castricum was in een tornado beland en iedereen vond het prachtig. Klaas Dekkers, die Rob Kramer al decennialang volgt: ,,De ouderavond aan het begin van het seizoen was legendarisch. Met een vlammend betoog legde Rob uit hoe de club werkte. De ouders wisten niet wat ze hoorden. Daar maakte Rob handig gebruik van. Beste mensen, begon hij plechtig, we kunnen het niet zonder jullie. De vingers gingen al snel spontaan in de lucht en zo had Rob weer een stuk of vijftien vrijwilligers binnen gepraat.”

  Bij de KNVB, waar hij 25 jaar werkte, kreeg hij de regie over de talentvolle junioren. Frank en Ronald de Boer, Phillip Cocu en Wim Jonk praten nu nog met ontzag over zijn trainingen. Ook was hij mede betrokken bij de oprichting van de AZ Voetbalschool.

  Typerend was zijn enthousiasme dat niet aan slijtage onderhevig was. Improviseren was een van zijn sterke punten. Klaas Dekkers: ,,We lossen het wel op, komt goed zei hij altijd.”

  Meestal was een aai over de bol voldoende, maar als het echt niet anders kon, liet hij het achterste van zijn tong zien. Klaas Dekkers: ,,Ik herinner me een zeer moeizaam gesprek met een leider die niet wilde meewerken om met spelers te schuiven zodat alle teams voldoende spelers hadden. Die leider zette zijn hakken in het zand. Ik was erbij en vroeg me af wat Rob met de patstelling zou doen. Hij keek de man aan en zei: ‘Je weet, ik heb je heel hoog zitten, maar als jij nu bij je standpunt blijft, dan vrees ik dat er voor jou geen plek meer is binnen deze club.’  Toen zwichtte de persoon in kwestie en gaf zijn verweer op. Typisch Rob Kramer.”

  Een andere anekdote stamt uit de jaren ‘70. Kramer was destijds hoofdtrainer van de jeugd van Vitesse en verbood de jongens om op zaterdag tot diep in de nacht uit te gaan omdat ze op zondag speelden. Hij zag er persoonlijk op toe. Plotseling, zo rond middernacht, dook een speler van Vitesse onder de bar van de Oude Schimmel. De reden? Rob Kramer was zojuist binnen gekomen. Nogal wat spelers werden naar huis gestuurd. Ze hoorden veilig in hun bedje te liggen.

  Zo zijn er vele anekdotes over Rob Kramer. Teveel om op te noemen. Maar waar hij verscheen, ging de bal altijd rollen.  

  FC Castricum is Rob Kramer heel veel dank verschuldigd. Zaterdag 11 juni staat in het teken van zijn afscheid met allerlei voetbalactiviteiten in de ochtend. ‘s Middags vanaf 14.30 uur bent U van harte welkom op de afscheidsreceptie van Rob Kramer op sportpark Noord-End. (Van onze pr-commisse met dank aan Klaas Dekkers. Woensdag volgt het tweede deel over Rob Kramer waarin hij stilstaat bij zijn afscheid)

  FOTO: HAN DE SWART