• IN MEMORIAM GERRIT DE HEER 1927-2020

 • De keeper die niet naar Ajax mocht

  Afgelopen woensdag overleed onze plaatsgenoot Gerrit de Heer op 92-jarige leeftijd. De oudere Castricummers hebben hem vooral gekend als de betrouwbare en stijlvolle doelman van het eerste elftal van de vroegere voetbalclub CSV in de jaren ’40 en ’50. Hij viel ook op door zijn kromme benen, overgehouden aan de Engelse ziekte in zijn jeugd.

  Gerrit behaalde op het fraaie sportcomplex aan de Zeeweg vele successen en vormde samen met achterhoedespeler Cor Boot een gouden koppel. De capaciteiten van de Castricumse goalie bereikten ook Amsterdam, want Gerrit werd rond 1950 gepolst om bij Ajax te komen spelen. Dat feest ging echter niet door. In de eerste plaats werkte Gerrit als boekhouder op het PWN-kantoor aan de Zeeweg, waarvan CSV-voorzitter Duinker het hoofd was. Die stelde Gerrit voor het blok: ,,óf je blijft bij CSV, óf je bent je baan kwijt.” Gerrit koos eieren voor zijn geld en bleef zijn cluppie trouw. Bovendien zou hij bij Ajax tweede keeper worden achter Frans de Munck en daar voelde hij weinig voor.

  Toen Gerrit al tegen de seniorenleeftijd aan zat, maakte hij de overstap naar de hoofdmacht van eersteklasser Alkmaarsche Boys, waar men nog een aantal jaren dankbaar gebruik van hem maakte.Later werd Gerrit trainer en was actief voor St. Adelbert uit Egmond-binnen en CSV. Ook kreeg hij interesse in de tennissport en speelde tot op hoge leeftijd bij TVC. Altijd uiterst sportief en de vriendelijkheid zelve. Daarnaast ontdekte hij bridgen, waar hij ook veel plezier aan beleefde.

  Tot vorige jaar september woonde Gerrit met zijn echtgenote Connie nog zelfstandig. Van de verhuizing naar De Santmark hebben ze samen maar kort kunnen genieten.
  Op 26 februari 2020 werd Gerrit de Heer voor de laatste keer in zijn leven gepasseerd. Niet door een bal, maar door de dood die niemand kan tegenhouden.

  Hans Boot