• ROOS EN BRECHT IN VOETSPOREN NEDERLANDSE VOETBALDAMES


 • Tegenwoordig komen niet alleen mannelijke Nederlandse voetballers uit voor roemruchte buitenlandse clubs. Voetbalsters als Vivianne Miedema, Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Lineth Beerensteyn komen ook uit voor clubs als FC Barcelona, Arsenal, Olympique Lyon en Bayern München.
  Vrouwenvoetbal groeit de afgelopen jaren enorm. Uiteraard heeft deze groei een enorme boost gekregen na het winnen van het Europees Kampioenschap in 2017. Op Nederlandse bodem kroonde de dames zich tot de besten van Europa. De Nederlandse voetbaldames staan aan de vooravond van het WK, welke van 1 tot en met 30 juni gespeeld wordt in Frankrijk. Hier komen ze in de poulefase uit tegen Canada, Kameroen en Nieuw-Zeeland.

  Menig voetballend meisje zou graag in de voetsporen treden van de huidige Oranjedames. Zo ook Brecht Hooning (11) en Roos van Eijk (13) die beiden actief zijn bij FC Castricum. Brecht speelt als linksbuiten bij JO12 en Roos speelt als keepster bij JO14. Naast het spelen bij FC Castricum komen beide meiden ook uit in vertegenwoordigende elftallen van de KNVB, dus dat in de voetsporen treden van de huidige oranjedames is al een aardig stukje op koers.

  De uit Bergen afkomstige Roos is degene die de meeste ervaring van de twee heeft bij de KNVB. Zij is opgenomen in de selectie van het westelijke district van de KNVB voor meiden onder 14 en tegenwoordig maakt zij ook deel uit van het Nederlands team van meiden onder 14. Via vv Bergen is Roos bij FC Castricum terecht gekomen, simpelweg om op een hoger niveau te voetballen. Midweeks traint ze één keer per week bij de club in Castricum en drie keer per week onder schooltijd bij Openbare Scholengemeenschap Willem Blaeu in Alkmaar. Willem Blaeu is een Topsport Talentschool. Dat wil zeggen dat deze school een aankomend topsporter met een erkende NOC*NSF status (LOOT leerling) verkregen vanuit de bond en talentvolle sporters uit de regio (Talent leerling) verkregen vanuit de school zo goed als mogelijk helpen om sport en studie te combineren.

  Brecht is recenter gestart bij de KNVB. Zij wordt geregeld uitgenodigd om te trainen met het regioteam van de regio Alkmaar. Hierbij is het zaak om niet af te vallen na deze trainingen. Zo lang je goed presteert bij het regioteam is de kans groot dat je doorstroomt naar het districtsteam, om hopelijk uiteindelijk geselecteerd te worden voor het nationale team. Doordeweeks krijgt Brecht onderwijs op basisschool Helmgras in Castricum, maar na schooltijd speelt voetbal een hoofdrol in haar leven.
  Op de vraag wie de meiden hun favoriete speler of speelster vinden komen er opvallend genoeg geen namen van voetbalsters naar voren. Brecht droomt ervan om ooit haar idool Messi te ontmoeten bij haar favoriete buitenlandse club FC Barcelona. En Roos kan erg genieten van goede keepers, waarbij zij niet een specifieke voorkeur heeft.

  Beide gezinslevens staan nagenoeg volledig in het teken van voetbal. In beide gezinnen wordt er door de broers en ouders ook gevoetbald. En de ouders van Brecht en Roos kunnen inmiddels bijna een taxibedrijf beginnen gezien de vele kilometers die afgelegd worden om de meiden naar iedere wedstrijd en training te brengen. En als je denkt dat het alleen bij veldvoetbal blijft, dan heb je het mis. Want Brecht speelt ook nog in de zaal. In dit geval bij Reiger Boys JO11-1 in Heerhugowaard.

  Roos maakt volgend seizoen de overstap naar VV Alkmaar, de Eredivisieclub voor vrouwenvoetbal in Alkmaar, waarbij ze de lat voor zichzelf toch weer hoger legt.
  Uiteraard is FC Castricum erg trots op beide meiden dat ze onderdeel uitmaken van de club, en we hopen dat we over een aantal jaar voor ze kunnen juichen in hun rol bij het Nederlands elftal ten tijde van een EK of WK.