• TV REPORTAGE VAN "EENVANDAAG" OVER DE OEIGOEREN BIJ FC CASTRICUM - UPDATE MET FILMPJE

 • Voor veel inwoners van Castricum is het misschien niet bekend maar binnen onze CAL gemeente wonen meer dan 20 Oeigoerse gezinnen afkomstig uit Oost-Turkestan. De afgelopen jaren hebben een aantal van hen nuttig vrijwilligerswerk verricht bij onze voetbalclub FC Castricum, b.v. als medewerker in de kantine of assistent-gastheer. Met name Arup Abdurahman, in zijn geboorteland al werkzaam als sportleraar, wordt door onze club zeer gewaardeerd. Hij is dan ook elke zaterdagochtend op onze velden te vinden om als inmiddels gediplomeerd KNVB scheidsrechter jeugdwedstrijden te fluiten. Daarna voetbalt hij elke zaterdagmiddag om klokslag 15.00 uur met een wisselend aantal andere Oeigoeren en sinds kort ook met twee Syriers, enthousiast mee met de 60+ Veteranen tijdens hun onderlinge partijtje op het boardingveld.

  Gaandeweg leerden de Veteranen hun Oeigoerse vrienden beter kennen, niet alleen als goede voetballers, maar ook als aardige, bescheiden mensen die graag in onze samenleving willen integreren. De onderlinge communicatie in het Nederlands verloopt steeds beter, waarbij ze het plezierig vinden als we hen corrigeren in hun Nederlands taalgebruik. Ook oefenen we met hen moeilijk uitspreekbare typisch Hollandse klanken.

  In het begin waren ze nogal verbaasd over ons gebruik van scheenbeschermers, hoewel ze het nut hiervan wel konden begrijpen gezien de pittige partijtjes. Grote hilariteit ontstond toen ze de volgende zin probeerden uit te spreken:
  "scheenbeschermers beschermen onze schenen tegen schoppen"
  Hun integratie vordert gestaag: inmiddels douchen ze mee met de Veteranen en drinken tijdens de "Derde Helft" soms een alcoholvrij biertje mee.

  Om elkaar en hun gezinnen beter te leren kennen, organiseerden de Veteranen al eerder een geweldig geslaagde feestavond in het teken van de Oeigoerse cultuur. Afgelopen zaterdag werd dit feest herhaald na afloop van het wekelijkse potje voetbal. Dit op verzoek van Sadikjan Seley, de eerste Oeigoer die zich in 2005 in Castricum vestigde. Het was voor ons wel een complete verrassing om pas een week van tevoren te horen, dat het NOS programma "EenVandaag" een reportage kwam maken over de integratie van de Oeigoeren in onze gemeente.

  Voorafgaand aan het partijtje werden Peter van Splunter als vicevoorzitter van FC Castricum en Arup geinterviewd door het reportageteam. Daarna kwam burgemeester Mans aan het woord om het belang van een goed verlopend integratieproces van statushouders in onze gemeente toe te lichten. In het zicht van de filmcamera deden de Veteranen tijdens het voetballen extra hun best om boven hun kunnen te spelen.

  Inmiddels waren de feestelijk geklede Oeigoerse families gearriveerd (zie foto), die een grote varieteit aan heerlijke Oeigoerse gerechten in de kantine gingen uitstallen. Het gemarineerde malse lamsvlees op lange stalen spiesen werd door de Oeigoerse mannen op de BBQ vakkundig bereid tot de beste kebab die we ooit proefden. De stemming onder de aanwezigen was zeer geanimeerd, waarbij onze voetbalvrouwen uitdrukkelijk contact zochten met de Oeigoerse vrouwen, wat door hen zeer op prijs werd gesteld.

  Ook de schattig geklede kinderen vermaakten zich uitstekend in het speeltuintje en natuurlijk ook met voetballen. Door de klanken van de exotische Oeigoerse muziek in de kantine werden ze naar de dansvloer gelokt, even later gevolgd door hun ouders die met een uitnodigend gebaar ook de Veteranen en hun vrouwen aan het dansen kregen. Alles op film vastgelegd door de enthousiaste mensen van EenVandaag, die ook genoten van het smakelijke buffet. Hun rapportage is te verwachten in de laatste week van augustus. We zijn natuurlijk zeer benieuwd!

  Al met al bleek maar weer eens op welke positieve manier een voetbalclub een rol kan spelen bij de integratie van onze medeburgers afkomstig uit verre landen.

  Frank Leonhard, namens de 60+ Veteranen van FC Castricum

  Tv-reportage: Bij FC Castricum vinden de Oeigoeren even geluk, maar het leed van hun familie in China is nooit ver weg.