• VOETBALTV

 • Op vakantie "het eerste" van FC Castricum zien spelen 

  De KNVB en Talpa Network introduceren een nieuw initiatief "VOETBALTV". Op de site van de KNVB lezen we hierover: met "VoetbalTV" worden via slimme camera’s wedstrijden in het amateurvoetbal volautomatisch geregistreerd en gedeeld. Tijdens en na de wedstrijd kunnen voetballers, trainers en supporters de mooie acties en doelpunten bekijken via VoetbalTV.

  Supporters, vrienden en familieleden kunnen op deze manier waar ook ter wereld de voetbalbeelden en ontwikkelingen van hun favoriete teams en spelers volgen.

   Inmiddels is er een "pilot" gestart waarbij een beperkt aantal clubs zijn aangesloten op het nieuwe systeem. U heeft misschien al gemerkt dat ook FC Castricum meedoet met een testopstelling van camera’s op ons hoofdveld. Peter van Splunter en Louis van Duivenvoorde konden hierdoor al enige tijd geleden op hun vakantieadres in het zonovergoten Sicilië (zie foto) genieten van een belangrijke wedstrijd van ons eerste elftal. Als supporter van je club heb je nu de keuze om thuis te blijven bij slecht weer en in je meest comfortabele fauteuil de wedstrijd te bekijken op een tablet of computerscherm. Wel zal natuurlijk de bieromzet in de clubkantine sterk gaan teruglopen.

  Ook opa’s en oma’s hoeven nu niet meer op  zaterdagochtend voor dag en dauw op te staan, om koukleumend langs de lijn, kleinzoon of kleindochter aan te moedigen. Lijfelijk aanwezig zijn, is nu niet meer strikt noodzakelijk en bij een overwinning kunnen  felicitaties via de familie "app" worden gedeeld. Maar vooral ook de voetbaltrainers kunnen met deze noviteit hun geluk niet op. Eindelijk hebben ze na het terugzien van de wedstrijd onomstotelijk materiaal in handen om het team bij verlies te confronteren met het niet opvolgen van hun tactische aanwijzingen. Wel zullen met name scheidsrechters extra op hun qui-vive moeten zijn bij het nemen van een cruciale beslissing zoals een penalty of het uitdelen van een gele of rode kaart. Ook benadeelde spelers kunnen met "VoelbalTV" een spelmoment nog eens terugzien en gaan dan bij een in hun ogen onjuiste beslissing ongetwijfeld alsnog reclameren. Het zal de nachtrust van de toch al zwaar beproefde leidsman/vrouw in het amateurvoetbal niet ten goede komen. Wat dat betreft zijn de arbiters in het profvoetbal in het voordeel, want zij kunnen immers dankzij de invoering van de "VAR"  ter plaatse een verkeerde beslissing terugdraaien.

   Overigens zal deze nieuwe loot aan de boom van aantasting van onze "privacy" ook niet door alle spelers en hun aanhang evenveel gewaardeerd worden. Want dit staaltje van "Big Brother is watching you", nu mede mogelijk gemaakt door de mediamagnaat "Talpa Big Boss" John de Mol, wordt geleidelijk aan steeds meer werkelijkheid in onze samenleving. Net zoals in China, waar in grote steden op bijna iedere hoek van de straat camera’s hangen voorzien van geavanceerde gezichtsherkenning, om elke overtreding van burgers tegen de regels genadeloos vast te leggen.

  Maar mijn belangrijkste bezwaar tegen "VOETBALTV" is wel, dat er voetbalromantiek verloren dreigt te gaan. Bij het opscheppen over een fabelachtig gemaakt doelpunt is het nu beter om niet meer al teveel te overdrijven, want bij het terugzien van het spelmoment zal meestal ontnuchtering volgen.

  Wij als oude veteranen ontsnappen gelukkig aan deze nieuwe ontwikkeling:

              "Onze mooiste voetbalmomenten kunnen niet meer teruggedraaid worden en blijven voor altijd onaangetast bestaan in onze herinnering".

  Het valt dan ook te begrijpen dat de veteranen van FC Castricum unaniem van mening zijn, dat ons "boardingveld" gevrijwaard dient te blijven van deze camera’s. Het terugzien van de beelden van ons wekelijkse partijtje zal anders ongetwijfeld tot veel commotie leiden en zelfs het voortbestaan van ons team in gevaar kunnen brengen.
  "De Rechtsbinnen"