• VOETBALLEN OP KUNSTGRAS

 • Veteranen FC Castricum op het kunstgras in het Duitse Kevelaer

  Voor de stadsjeugd is de aanleg van de "Johan Cruyff Courts"een belangrijke stimulans voor de voetbalsport gebleken. Maar ook voor de veteranen van FC Castricum is de komst van het kunstgrasveld een uitkomst geweest. Na het definitief stoppen met competitievoetbal zijn wij mede door kunstgras niet in het gevreesde voetballoze zwarte gat gevallen. Weer of geen weer, het hele jaar door spelen we elke zaterdagmiddag een potje onderling voetbal van vijf kwartier zonder pauze op het boardingveld. Met vooruitziende blik heeft onze veteraan Peter van Splunter als voorzitter van onze club zich niet alleen sterk gemaakt voor een kunstgrasveld, maar ook voor een "boardingveldje" op ons complex. Vroeger werd er een onvermijdelijke winterstop ingevoerd vanwege de onbespeelbare velden en vanwege het  inzaaien van de velden moesten we ons neerleggen bij een twee maanden durende zomerstop. Dankzij het kunstgras kunnen we nu zelfs spelen  tijdens een vorstperiode met sneeuw en laten we ons niet ontmoedigen door een vliegende storm met omwaaiende bomen of door een tropische dag in de zomer.

  Onze vaak wat te grimmige strijd ontlokte de nog steeds fanatieke, legendarische voetballer Sjaak Swart zelfs de opmerking": "jongens, het mag ook wel wat minder pittig". Sjaak bezocht twee jaar geleden ons sportcomplex om zijn kleinzoon Justin te zien spelen uitkomend voor AFC in een wedstrijd tegen het eerste van FC Castricum en bleef daarbij een tijdje staan kijken naar de veteranen op het boardingveld.

  Zelfs tijdens een gezellig weekend vorig jaar zomer naar het Duitse Kevelaer, onder het oog van onze dames langs de kant, was er op het mooie kunstgrasveldje bij de jeugdherberg geen sprake van een ontspannen partijtje. Zelfs de winnende treffer werd nog hevig betwist voor we uiteindelijk aan het bier gingen.

  Zijn er ook nadelen te noemen bij het spelen op kunstgras?

  Bij de veteranen zijn de meningen ook sterk verdeeld. De frisse geur van vochtig gras wordt gemist, vooral  in de zomer als het kunstgras chemisch muffig ruikt. Een stevig duel aangaan zoals op gras wordt zoveel mogelijk vermeden, want doorglijden of rollen  op kunstgras voelt niet lekker aan. Ook kom je dan vol te zitten met de zwarte korreltjes, waarvan de onschadelijkheid voor de gezondheid nog niet afdoende is bewezen. Een modderig veld heeft ook zo zijn charme om de onvoorspelbaarheid, zoals wanneer de bal vlak voor de doellijn in de modder smoort. Of als je moe gestreden na afloop thuis de besmeurde kleding in de wasmand deponeert als bewijs van je grote inzet.  Tegenwoordig moet ik thuis  mijn voetbal-kleding eerst ontdoen van alle plakkerige korreltjes en daarna aan de waslijn hangen. Pas na grondige inspectie van mijn vrouw Margreet mag de kleding de wasmachine in.

  De voetbalschoenen en scheenbeschermers mogen sowieso het huis niet meer in en moeten na grondig afgeborsteld te zijn in de schuur worden opgeborgen. Dit alles om te voorkomen dat de hardnekkige korreltjes zelfs in bed opduiken.

  De Rechtsbinnen