• VOETBALVOORGERECHT: GESCHIEDENISLES VOOR ONZE SELECTIE

 • Onder het legioen dat FC Castricum het hele seizoen volgt, bevinden zich vreemde vogels. De een is net gepensioneerd, de ander moet nog 10 jaar. Mensen met een verhaal en met elkaar verbonden door een stukje leer en wat lucht.

  In dat gezelschap bevindt zich ook een historicus. En daar gaat het om. Het is geen toeval dat deze rubriek vandaag in het teken staat van onze historicus: Fred Peijs.

  ‘Let op’ voorspelde Fred afgelopen zaterdagmiddag. Het eerste met zijn twee zoons daarin, speelde crisisvoetbal. Alsof de bal lek was. Passes vlogen over de hekken, het kappen ging verkeerd, kansen werden moeiteloos gemist en de scheidsrechter begreep er niets van.

  Maar toen, toen opeens, kreeg Joris Peijs het op zijn heupen. Met de steun van superspits Elario Zweet, die vorig jaar 38 doelpunten scoorde, werd een 1-3 achterstand gelijk getrokken tot 4-4. Met nog vier minuten op de klok, ramde Peijs nr. 10 hoogstpersoonlijk de winnende goal achter de kansloze doelman van Zeevogels.

  ,,Zijn ze er toch weer ingetuind,” constateerde Fred Peijs tevreden. ,,Had het voorspeld?”

  Met bijna dezelfde woorden becommentarieerde Herman Kuiphof voor de NOS in 1974 de lepe intikker van Gerd Müller. Tussen vier Oranje-verdedigers in frommelde ‘Der Bomber’ de bal vlak voor rust achter Jan Jongbloed. 2-1 Voor Deutschland. Weg wereldtitel!

  Herman Kuiphof overleed op 19 november 2008. Zijn woorden zingen voor eeuwig rond in de voetbalwereld. Voor FC Castricum begint zaterdag de competitie met een uitwedstrijd tegen SDOB in Broek in Waterland. Het legioen rekent op een overwinning. Maakt niet uit hoe. Met het hoofd, met gefrommel, via de binnenkant van de paal, onderkant lat of met een kruisraket in de kruising. De tijd maakt ook niets uit. Al duurt de wedstrijd 100 minuten. Of langer.  

  Als we er maar niet intuinen.

  De Pr-commissie